Türkiye'de artık yerli elektronik 'çip' üretilebilecek. Mikro ölçekteki binlerce transistörden oluşan çip teknolojisi üzerinde çalışmaya imkân sağlayacak VLSI Ölçüm Laboratuvarı İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) bugün açılacak.
Türkiye'yi yaklaşık 1.5 trilyon dolarlık çip pazarına yaklaştıracak laboratuvar açılmadan önce, merkezin alt yapısı sayesinde nin millî insansız hava aracı ANKA'da kullanılacak çip'ler bile üretildi.
Laboratuvar sayesinde, bilgisayar ana kartlarından RAM'lere, uçak ve diğer taşıtların elektronik beyinlerinden savunma sanayindeki stratejik silahlara kadar pek çok önemli alanda yüzde 100 yerli üretimin önü açılacak.
Türkiye bugün yerli imkânlarla ürettiği bir çok üründe çip'leri ithalat yöntemiyle karşılıyor. Dolayısıyla ürün her ne kadar 'Türk Malı' olarak lanse edilse de ithalat yoluyla elde edilen bu minik komponentler yüzünden tam manasıyla %100 yerli olamıyor.
Örneğin, yerli tasarım ve parçalarla üretilen bir dikiş makinesinde komutları işleyecek elektronik beyinde mutlaka çip'lerin bulunması gerekiyor. Üretici sırf bu küçük parçalar yüzünden yurt dışına bağımlı hale geliyor.
İTÜ'de açılan laboratuvarda, çip'lerin imalatı için gerekli olan yüksek katma değerli VLSI teknolojisi üzerinde hem özel sektör hem de TÜBİTAK gibi devlet kuruluşları deneyler ve araştırmalar yapabilecek.
Bu çalışmaların sonunda da Türkiye kendi çip'ini üreten ülkeler sınıfına girecek.
Yerli çip'le de Türk malı bilgisayar, savunma sistemleri, sağlık sektör cihazları gibi stratejik cihazlar üretilebilecek.
Laboratuvar, Kalkınma Bakanlığı, Aselsan fonları, Agilent ve SPARK iş birliği ile kuruldu.
Kaynak : Türkiye Gazetesi